O hipnoterapiji…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on skype
Skype

Neravnoteža (problem, bolest) nije stanje svjesnog (analitičkog, logičnog) uma. Skoro svi iracionalni i pretjerano emocionalni (potisnute emocije)problemi proizlaze iz podsvijesnog dijela te potiču na instiktivne obrasce ponašanje. Većinu tih obrazaca (uvjerenja, strahovi, želje, zavist, krivnja, sram…) usvojimo u djetinjstvu dok se je formirala naša osobnost. Završetkom naše cca šeste godine mi smo u biti većinom “programirani” po uzoru na naše najbliže autotitete. Ti programi u većini određuju daljnji tijek našeg života. Kad imamo problem ili bolest mi smo toga svjesni čak znamo i mjesto boli i problema ipak ostaje činjenica da ga na svjesnom nivou (analitikom/logikom) ne možemo riješiti. Zašto? Problem je u podsvjesnom dijelu uma.

Ako znamo da podsvijest refleksno provodi i uvjetuje naše ponašanje kao i stvaranje dobrih i loših stanja tada je jedini način riješenja komunicirati sa podsvijesti na indirektan način zaobilaženjem kritičkog faktora svjesnog uma ( logika,kritika,analiza).
Jedan od idealnih alata za takvu komunikaciju je hipnoza – hipnoterapija.

Terapijska hipnoza – hipnoterapija
Sam pojam hipnoza izveden je od riječi hypnosis – san (Grčki) ali hipnoza nije san. To je specifično stanje uma između budnosti i spavanja. Može ga se opisati kao meditativno, sanjarsko stanje – stanje drijema u uvjetima duboke mentalne opuštenosti a sa druge strane fantastične fokusiranosti.Svaka osoba iskusi to stanje tokom dana (npr. dok gledamo tv, upravljamo vozilom ili se vozimo). To stanje je potpuno različiti od spavanja i sasvim drugačije djeluje na tijelo i um.

Uloga terapeuta u terapiji
Terapeut koristi skup tehnika (indukcija) da bi klijenta uveo u opuštajuće stanje (mentalno i fizičko). Klijent slijedi uputstva i kad dostigne određeni stupanj opuštenost (tzv.radno stanje) tada terapeut potiče njegovu maštu sugestijom – vizualizacijom, regresijom na prihvatljivo selektivno razmišljanje (što je prihvatljivo karakteru osobe). U stvari svaka hipnoza je autohipnoza jer iz svega proizlazi da je terapeut “vodič” u procesu.

Uloga sugestije u terapiji
Sugestija je osnova svakog hipnotičkog procesa. Sadržaj sugestije sročen je tako da bude u skladu sa klijentovom osobnošću (karakterom)

Uloga vizualizacije u terapiji
Kada sugestiju uspješno u svom umu “pretvorimo-vizualiziramo” u sliku te istu “obojimo” emocionalnim sadržajem naš podsvjesni um tu sliku prihvaća “zdravo za gotovo” te u tom pravcu ide promjena.

Regresija u terapiji
Za rješavanje kompleksnijih problema/stanja koristi se tehnika regresije radi dosjećanja istih a potom slijedi proces razrješavanja (otpuštanja).

GDJE JE USPJEŠNA PRIMJENA HIPNOTERAPIJE

Osobni razvoj sport, posao škola, novac, motivacija, koncentracija, samopouzdanje, regresija

Emocionalni mirbijes, agresija, nervoza, panika, nesanica, depresija, trauma, strahovi/fobije, alergije

Kontrola boli – glavobolje, bolovi u leđima, reuma, artritis, povrede/ozljede

 

 

JOŠ O HIPNOZI I PRIMJENAMA...

Kontakt

JAVITE SE